Календар турів (2)

Мандрівки від клубів України

Previous MonthNext Month
Серпень 2018
пн. вт. ср. чт. пт. сб. нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
Дата : Субота, 18 серпня 2018 р.
20
21
23
24
Дата : П'ятниця, 24 серпня 2018 р.
25
Дата : Субота, 25 серпня 2018 р.
27
28
29
30
31

Словаччина: гори, замки та печери - 10 днів

 Реєстрація закінчена
 
0
Категорія:
Велопохід
Дати
02.08.2018 р. 00:00 - 11.08.2018 р. 00:00
Місце проведення
Словаччина, Високі Татри - Ужгород
Число місць
18
Місць лишилось
18
Телефон:
+38 066 381 94 85, +38 067 174 90 58
E-mail:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Словаччина: гори, замки та печери

Чому Словаччина? Тому що снігові піки Високих Татр. Тому що замки на тлі гір. Тому що різнокольорові середньовічні городки зі списків ЮНЕСКО. Тому що унікальні і красиві печери. Тому що незаймана природа і суцільні національні парки. Тому що дороги хороші, але порожні. Тому що смачна їжа і багато. Тому що пиво Шариш не експортується. Тому що добрі, чуйні і життєрадісні люди - справжні хоббіти. Тому що це близька і доступна Європа ;-) Поїхали!

Різний рівень підготовки у вашій парі або компанії не проблема. Кожен день ви можете вибрати між маршрутом "релакс" і "спорт" в залежності від вашого рівня підготовки, стану і настрою .. Всі ночівлі та пам'ятки однакові, відмінність в кілометраж і наборі висот. Кожну з підгруп веде свій інструктор.

----------------------------------------------------------

Дати: 2 - 11 серпня 2018 року;

Регіон: Словаччина;

Формат: комфорт;

Рівень: легкий/складний;

Дати: 10 днів;

Вартість: 475 EUR

-----------------------------------------------------------------------------------

Менеджер мандрівки: Андрій Романчук

Реєстрація на мандрівку за посиланням: http://atu.in.ua/for-tourists/events/385-slovachchyna-hory-zamky-ta-pechery-10-dniv/registration

-----------------------------------------------------------------------------------

У вартість включається:

- проживання в пансіонах;

- автобус Ужгород-Словаччина-Ужгород + провезення велосипедів;

- транспортування багажу за маршрутом;

- супровід інструктора(ів);

У вартість НЕ входить:  

- проїзд до Ужгорода;

- харчування; 

- вхідні квитки та екскурсії;

- страховка і віза;

- прокат велосипедів;  

---------------------------------------------------------------------------------------

Програма мандрівки

1-й день

Збір на залізничному вокзалі в Ужгороді. Завантаження в орендований автобус і переїзд до Словаччини, який займе орієнтовно 3 години з урахуванням переходу кордону. Розселення в сімейному пансіоні, відпочинок, вливання в місцеву культуру.

Автобус - 130 км.

Релакс веломаршрут - 10 км.

Спорт веломаршрут - 41 км, перепад висот + 780 м./- 682 м.

2-й день

Отже, ми з вами опинилися посеред Національного парку Словацький Карст, печери якого внесені в списки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ми відвідаємо дві з них. Перша печера, з кумедною назвою Гомбосецка, знаменита унікальними голчастими сталактитами, які при діаметрі перетину три міліметри досягають трьох метрів в довжину! Красногорська печера відома величезним сталагмітом - висотою 34 метра! Також ми відвідаємо Красногорський замок, що мальовниче виділяється на тлі гір. Пообідати заїдемо в маленьке містечко Рожнява з затишним історичним центром.

Веломаршрут релакс - 37 км, + 320/-320м

Веломаршрут спорт 44 км, + 638/-638м

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Красногорська печера - все по-справжньому  

Якщо в Гомбасецькій печері обладнаний туристичний маршрут і проведено освітлення, то перед екскурсією в Красногорський печеру необхідно одягатися в комбінезони та одягнути на голову ліхтарик. Маршрут проходить по підземному струмка, над яким прокладені вузькі дерев'яні помости. Кілька разів доведеться підніматися по крутих металевих сходах і траверсувати підземні озера по мотузках.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3-й день

Сьогодні ми їдемо в Словацький Рай - таке офіційна назва чергового національного парку. Наш шлях лежить по прекрасній асфальтовій дорозі, що петляє серед невисоких зелених гір, повз маленьких іграшкових містечок, в яких так приємно затриматися на обід, щоб покуштувати чого-небудь з словацької кухні. По дорозі ми відвідаємо розкішну мисливську резиденцію Бетляр. Заночуємо в селі Дедінкі, яке окупувала берег великого озера прямо на кордоні Словацького Раю.

Веломаршрут Релакс - 41 км, + 895 / -408 м

Веломаршрут Спорт 47 км, + 1158 / -653 м

 

------------------------------------------------------------

Is a must

Хочу відзначити два найголовніші страви, які обов'язково треба спробувати в Словаччині - це смажена форель і вепрове коліно.  

Форель водиться в місцевих гірських річечка або озерах, а тому вона завжди найсвіжіша - відірватися від неї просто неможливо! Найпопулярніший спосіб приготування - на решітці. Назва у цієї риби досить смішна - словацькою воно звучить як пструх. Готують потрушеною з головою, практично не додаючи спецій, щоб зберегти неповторний аромат і смак форелі, який цінується в Словаччині.

Ну, а коліно вепра - це взагалі просто супер-страва. Це копчене свиняче коліно, яке обсмажують на грилі, а важить вона близько кілограма, так що брати одну порцію треба не менше, ніж на два-три людини з хорошим велосипедним апетитом.

-----------------------------------------------------------------------

4-й день

Сьогодні у нас в планах ще одна печера і знову унікальна - Добшинська льодова. Геологічна будова печери таке, що холодне повітря накопичується на її дні, потрапляючи в своєрідну пастку. Через це температура тут ніколи не піднімається вище нуля навіть влітку. За тисячоліття існування печери лід накопичився в ній у величезних кількостях, утворивши справжній крижаний палац.

Після крижаних залів Добшина нас чекає зігріваючий веломаршрут через ущелини, долини і перевали Словацького Раю до самих заповідних місцях національного парку.

Веломаршрут Релакс 36 км +847 / -1 109 м

Веломаршрут Спорт 36 км, +1075 / -1332 м 

-------------------------------------------------------------------------

Словацька кухня без купюр

Треба сказати, що в Словаччині є чим пригоститися, а ціни приємно дивують в порівнянні з іншими країнами Європи. Їжі завжди багато, вона скрізь дуже смачна і зовсім недорога. Замовляти варто обережно, так як порції просто величезні навіть для хорошого велосипедного апетиту.

Одна мандрівниця висловилася дуже сильно: "Словацька кухня - це розпусна дівка Високих Татр, в любові до якої визнаватися як-то ... не пристойно. Вона занадто калорійна, шкідлива, жирна, проста, без вишукувань, без віртуози. Але ... яка ж смачна! "

----------------------------------------------------------------------------------------

5-й день

Родзинкою Словацького Раю є надзвичайно мальовничі ущелини. Потрібно сказати, що словаки чимало постаралися щоб примирити людей і природу, захистивши їх від надмірного впливу один від одного. Всі стежки в парку ретельно про-марковані і добре обладнані. Над струмками, що біжать по вузькому дну ущелин, прокладені дерев'яні помости, до водоспадів підіймаються приставні сходи, а над обривами висять металеві платформи. Сьогоднішній день повністю присвячений пішим прогулянкам по нетрях Словацького Раю.

Пішохідний день - 20 км

-----------------------------------------------------------------------------------------

Виделкою або ложкою?

Взагалі словаки люблять м'ясні страви і не шкодують для них м'яса. Наприклад, в колибі можуть подати суп-гуляш, який і супом-то не назвеш - суцільне м'ясо. А до шигідинського гуляшу так і зовсім подають вилку і ніж, а не ложку. Ножем відрізають шматочки кнедлі (щось типу хліба) і "мокають" їх в гуляш. Дуже ситне блюдо!

Або ось капусняк. Словаки готують його неймовірно густим і наваристим, а кисла капуста в поєднанні з копченостями створюють неповторний смак ...

Але все ж з полівок, як називають супи словаки, найсмачнішим, і найвідомішим є часниковий суп з сиром і яйцем Легкий бульйон на часнику з ледь відчутною тінню лаврове листя, товсті нитки плавленого м'якого сиру, половинки вареного яйця і велика жменю пшеничних грінок! Повірте, це варто того, щоб спробувати!

----------------------------------------------------------------------------------------

6-й день

Ми залишаємо Словацький Рай, але для смутку немає приводу - на горизонті вже видніються снігові вершини Високих Татр(Гірський хребет Карпат). Насправді Високі Татри не такі вже й високі, найвища їх вершина, Герлаховський Штит досягає 2655 м - не бозна-які висоти. Але не дарма їх називають найменшими великими горами світу. Тут ви найдете всі елементи ландшафту, притаманні великим горам: альпійські луки і високогірні озера, стрімкі скельні стіни і гострі піки, покриті снігом до середини червня.

Веломаршрут релакс 27 км + 354 / -235 м

------------------------------------------------------------------------------------------

Смачна забіячка

 Словацьке меню рясніє смішними назвами, за якими ховаються справжні шедеври кулінарного мистецтва. Чого вартий Спішська похутька - гуляш з печерицями та картопляними оладками! А забіячка - відбивна з ведмедини або біфштекс з оленини? Ці екзотичні страви можна покуштувати в колибах під час спеціальних і регулярних  днів мисливської кухні.

------------------------------------------------------------------------------------------

7-й день

Сьогоднішній день ми повністю присвятимо трекінгу в Високих Татрах. Маршрут можна зробити як прогулянковим, рекреаційним, так і спортивним з серйозними перепадами висот і переходом через стрімкі стіни по ланцюгах - благо всі траси добре промарковані і доступні за один день.

Пішохідний день 15 км, +1000 м.

----------------------------------------------------------------------

Похід по Високим Татрам

Факультативно можна зробити повноцінний триденний трекінг по Високим Татрам. Ночівлі в так званих хатах - туристських притулках, розташованих високо в горах. Нехай вас не вводить в оману слово "хата", розміститися тут можна з комфортом, як і прийняти гарячий душ і поїсти. У разі 3-х денного трекінгу тривалість туру складе 12 днів. 

--------------------------------------------------------------------- 

8-й день

Сьогодні день насичений катанням і культурними пам'ятками. На нас чекає спуск з Високих Татр, феншуйна дорога в передгір'ях і два середньовічних містечка, центри, яких внесені в списки культурної спадщини ЮНЕСКО: Кежмарок і Левоча.

Веломаршрут релакс - 50 км + 466 / -875 м

---------------------------------------------------------------

Словацьке пиво!  

Що ще просто необхідно спробувати в Словаччині, так це пиво! Сортів пива на прилавках супермаркету безліч, великий його вибір в кафе і ресторанах, в тому числі на розлив. Найкраще і найсмачніше з них - місцеве пиво під веселою назвою Шариш. Названо воно по імені словацького села Велке Шариш, в якому і виробляється.  

Є два види пива Шариш - світле і темне. Світле пиво дуже смачне, з медовим після-смаком, але все ж звичайне. Але ось темне - це щось просто приголомшливе. У ньому немає ні краплі гіркоти, смаку паленого цукру або інших добавок, які псують смак того темного пива, яке продається у нас. Воно дуже густе, насиченого чорно-коричневого кольору, з тугою піною - на смак нагадує наш старий добрий розливний квас і пахне хмелем!

---------------------------------------------------------------

9-й день

Сьогоднішній веломаршрут не буде занадто важким, але в кінці нас чекає справжня родзинка - Спішський град. Ця фортеця XII століття є однією з найбільших в Європі і, треба згадувати, що вона внесена в списки пам'ятників ЮНЕСКО ... На тлі замку розташувалася Спішська Кпітула - резиденція єпископів. На нічліг зупинимося біля підніжжя замку в Спішському подградьї. Прощальна вечеря.

Веломаршрут релакс 24 км + 261 / -417 м

Веломаршрут спорт 40км, + 821 / -974 м

----------------------------------------------------------------

Гори воно синім полум'ям!

Шанувальникам чогось міцнішого запропонують боровичка - місцеву горілку, настояну на ялівці, або сливовицю - чистий дистилят зі слив міцністю не менше 52 градусів. Однак найпопулярніший напій у Словаччині - демановка. З цієї смачної трав'яною настоянкою слід бути вкрай обережним, так як міцність в ній практично не відчувається. 

І нарешті, суто туристичний напій, що подається в багатьох колибах - так званий татранський чай. Коли офіціант поставить його перед вами на стіл, ви зрозумієте, що означає вираз "горіти синім полум'ям!" Адже татранський чай - це не що інше, як розбавлений спирт з травами, який горить в руках здивованого туриста.

---------------------------------------------------------------

10-й день

Після сніданку завантажуємося в автобус, кинувши прощальний погляд на Спішський Град. В Ужгороді сідаємо на потяг.

Автобус 120 км

---------------------------------------------------------------

Дивитись календар клубу на 2018 рік: http://atu.in.ua/component/spidercatalog/showproduct/132/75/0/Velovuyki

-----------------------------------------------------

На мапі місце збору групи - залізничний вокзал міста Ужгород: 

 
 

Всі дати

Захід: від 02.08.2018 р. 00:00 до 11.08.2018 р. 00:00
 

Під управлінням iCagenda