Велотур по Провансу (Велотур з транспортуванням багажу)
Чуєте запах лаванди, відчуваєте смак оливок і прованських трав?
Закрийте очі і уявіть собі, що ви їдете по хвилястому морю пагорбів, виноградників і лавандових полів. Тепер прогуляйтеся по закутках шато маркіза де Сада, потім вдихніть атмосферу середньовічного абатства, а на заході притуліться до білих стін гірського села, слухаючи дзвін дзвонів. Увечері уявіть себе на віллі серед безтурботних красот, де шеф-кухар готує вам провансальські страви. Хочете? Тоді поїхали!
---------------------------------------------------------
Дата: 1 - 8 липня 2018 року;
Регіон: Франція
Формат: комфорт
Рівень: легкий
Тривалість: 8 днів
Вартість: 790 EUR
---------------------------------------------------------
Менеджер мандрівки: Андрій Романчук
Реєстрація за посиланням: http://atu.in.ua/for-tourists/events/382-velotur-po-provansu-8-dniv/registration
---------------------------------------------------------
У вартість включається:
- проживання на віллах і в готелях;
- сніданки;
- транспортування багажу;
- супровід велоінструктора;
- консультації з оформлення шенгенської візи;
У вартість НЕ входить:
- переліт в Марсель/Ліон/Париж;
- поїзд до Авіньйона і з Екс-н-Провансу;
- вхідні квитки та екскурсії;
- кулінарні курси (від 90 євро);
- обіди та вечері;
- прокат велосипедів - 110 євро;
--------------------------------------------------------------
Програма вело мандрівки:
Даний маршрут декларується як легкий. Для тих, хто хоче кататися більше і побачити ще більше цікавих місць, ми розробили додаткові петлі треку. У цьому випадку рівень складності зростає до середнього. Група може розділятися при наявності двох інструкторів (більше 8 чоловік в групі).
1 день
Bonjour, Прованс!
Зустрічаємося в Авіньйоні (Avignon). Зубчасті 800-річні стіни оточують старе місто, стародавні бруковані вулички зазивають музеями, готичними церквами, модними бутіками та затишними кафе. Основною фішкою міста є занесений в списки ЮНЕСКО Папський палац, що служив в XIV в. основною резиденцією римських пап. Зараз практично всі зали відкриті для відвідування і можна прогулятися по палацу "ако Папа Римський". Друга за популярністю пам'ятка - міст Сен-Бенезієй XII століття. Вечір проведемо в одному із затишних ресторанчиків для знайомства з кухнею Провансу.
-----------------------------------------------
Вкрай рекомендуємо прилетіти на день раніше! Якщо ваш рейс прибуває після обіду, ви не встигнете потрапити в Папський палац і не дізнаєтеся подробиць авіньйонського палацу пап. Також, зовсім недалеко від Авіньйона знаходяться відразу 2 добре збережені і масштабні пам'ятки часів Стародавнього Риму: Арена в Німі і акведук Пон-дю-Гар, внесений до списків ЮНЕСКО. Арена в Німі за масштабністю поступається тільки римському колізії, але збереглася незрівнянно краще. До цих пір вона використовується за призначенням - для музичних фестивалів і кориди ... Так, так, так - у Франції є корида!
-----------------------------------------------
2 день
Диня попросила хорошого вина, равлик того ж (французька прислів'я)
Повітря сьогоднішнього дня буде буквально просякнуте вином. По-блукавши по ґрунтових доріжках серед вкритих виноградниками хвилястих пагорбів, на своєму шляху ми зустрінемо цілу низку виноробств. Минути ці скарбниці без дегустації було б культурним злочином. Ми зробимо все красиво - в літній резиденції римських пап ... Після, в Музеї вина ознайомимося з древніми і сучасними методами виноробства і стандартами якості. Цікаво що Прованс - це не тільки найважливіший винний регіон, а й батьківщина знаменитої кавайонської дині, в честь якої організований навіть спеціальний лицарський орден. Кавалером Ордена Дині може стати будь-хто, хто придумає новий рецепт з використанням цього фрукта.
Веломаршрут - 29 км.
------------------------------
Вина Провансу: Легенда говорить: давним-давно деспотичною грецькому цареві завдяки випадку подали перебродивший виноградний сік, після вживання якого владика повеселішав, подобрішав і став м'якшим. Так з'явилося перше в світі рожеве вино . Зараз "розе", як ніжно називають його французи, виробляють Португалія, Італія, Іспанія, Чилі і Аргентина, але "батьківщиною" і незмінним лідером залишається Франція.
Дуже делікатне і складне у виробництві вино проте не вимагає спеціальних келихів і складних маніпуляція з питтям. Єдина складність - це вибір. Точніше, його велика кількість і різноманітність: на відміну від червоного або білого, рожеве вино пропонує справді величезну палітру відтінків і нюансів. За забарвленням можна здогадатися про смак і аромат напою: чим темніше - тим більш насичене, чим світліше - тим легший смак. Ніжний рожевий колір обіцяє свіжий смак з домішкою ноткою грейпфрута, абрикоса, темно-рожевий колір передбачає ягідний і пряний букет. Знайти розе можна у всіх трьох контрольованих виробників вин «Côtes de Provence», «Côteaux d'Aix-en-Provence» і «Côteaux Varois en Provence». До того ж легке розе якнайкраще поєднується з нехитрою, але повною кольору і смаку, прованською кухнею. Немає конкретного блюда, з яким п'ється це вино, воно буде мати гарний вигляд з делікатесами, рибою, м'ясом, сирами і фруктами. Розе асоціюється не стільки з конкретним продуктом, скільки з подією - обід з подружками, вечеря у вузькому колі, це приємний момент, розділений з близькими людьми, задоволення спілкування і простої радості.
-----------------------------------
3 день
Гірські села
Ранок почнемо з нескромних античних пам'яток містечка Orange - найбільш добре збережених в світі амфітеатром і тріумфальною аркою часів римського імператора Августа. Пам'яткам більше 2000 років, але в манежі амфітеатру і зараз ставлять вистави, а арка досі своїми барельєфами сповіщає про перемоги Юлія Цезаря над галлами. За містечком простягаються суцільно вкриті виноградниками рівнини, за якими видніються характерні шпилі гірського хребта Dentelles, що в перекладі означає мережива. Поблизу гір по горбах розміщені середньовічні села. Seguret з грубими кам'яними стінами і мощеними вуличками, Vaison-la-Romaine - хвалиться однією з найдавніших церков Франції VIII ст., Римським мостом і руїнами античних вілл, Crestet - служить притулком для скульпторів і художників селище з замком XII століття.
Веломаршрут - 40 км.
---------------------------------------------------------
Кухня Провансу
Територія Провансу досить велика і кулінарні традиції відрізняються. На узбережжі на три чверті кухня складається з риби і морепродуктів. Чим далі від берега, тим більше уваги приділяється овочам, сиру і птиці. В альпійських передгір'ях кухня стає ситною і по-селянськи переконливою. Великий вплив на прованську кухню зробила італійська, адже до XIX в. околиці Ніцци були частиною Італії. Звідси і досить відчутні «кулінарні відгомони» - піца з карамелізованою цибулею, оливками і анчоусами, різні види пасти, равіолі та часте використання в стравах такого продукту, як моцарелла. Незмінно у всіх регіонах Провансу активно використовують велику кількість оливок та оливкової олії, часнику і ароматних трав. Ну а найвідоміші прованські страви - рататуй, доб (тушкована в червоному вині яловичина), салат нісуаз, тапенад (закуска з подрібнених оливок, анчоусів і каперсів) і соус айоли (оливковий майонез з додаванням часнику).
------------------------------------------------
4 день
Стіни монастиря ... Повітря монастиря! Мене завжди сюди тягнуло
Згадаймо слова Араміса, коли потрапимо в відокремлене абатство Senanque - найстаріший з монастирів Франції. Побудовану в XII в. обитель населяє невелика чернеча громада, що займається вирощуванням лаванди і бджільництвом. Лавандові переливи полів на тлі сірих кам'яних стін монастиря є найпопулярнішою листівкою з Провансу. На заході ми заїдемо в селище Gordes, схожий на усіяний бізешними будиночками весільний торт.
Веломаршрут - 46 км
----------------------------------------------------------------------
Рататуй
Вперше рататуй став готується в Ніцці бідними селянами, пізніше він поширився на всю Францію і світ. Спочатку оригінальний рецепт складався з перцю, цибулі, кабачків, помідорів і прованських трав, пізніше до них додали баклажани. Подають його гарячим або холодним як гарнір до м'яса, до риби або як самостійну страву. У Провансі можна спробувати рататуй в самих різних варіаціях. І кожна господиня готує його по-своєму також, як кожна українка борщ. У домашньому Рататуї, зазвичай, овочі обсмажуються окремо і тільки перед подачею змішуються в загальне блюдо. У класичному приготуванні овочі нарізуються кружальцями, укладаються шарами в жароміцний посуд і запікаються в духовці. Готову страву можна посипати тертим пармезаном, додати трохи песто або іншого соусу, але головне не перебити запаморочливих запах прованських трав.
----------------------------------------------------------------------
5 день
Лаванда, гірська лаванда...
Сьогодні дуже насичений день. Для початку відвідаємо селище Bories, незважаючи на те, що перші будівлі тут відносяться, на хвилиночку, до бронзового віку, використовували їх ще і в XX столітті. Це кам'яне селище є найкращим зі збережених подібного роду в Альпах. Потім ми відвідаємо Fontaine-de-Vacluse - найбільше підземне джерело в світі і витік річки Sorges за сумісництвом. У це наділене сакральними властивостями місце, неодноразово приїжджав Петрарка, щоб почути "голоси води". "Вишенькою" дня стане відвідування музею лаванди. Під час екскурсії ми дізнаємося як вирощується квітка, яким чином з неї видобувається есенція, як роблять лавандова мило і якими корисними властивостями воно наділене. Також нам запропонують продегустувати лавандовий мед, ще один продукт яким славиться Прованс.
Веломаршрут - 46 км.
------------------------------------------------------------
Прованські трави
Прованськими травами прийнято вважати суміш витонченого розмарину, квітучого бузковими спалахом шавлії, м'яти перцевої, гіркуватого орегано, мініатюрного майорану, чабру, ароматного чебрецю і базиліку. Цю суміш стали використовувати саме в Провансі в XVII в. Страви з такою добавкою куштували виключно представники знаті. Вважалося, що вони наділяють силою і є потужними афродизіаками, тому часто подавали страви з цими спеціями на весільні бенкети. Зараз в прованські трави можуть додавати лаванду, що надає суміші справжній дух Проованса. З цієї популярної і наявної практично у кожної господині приправою можна готувати абсолютно будь-які страви - супи, салати, м'ясо, рибу і соуси. Любителям новенького варто спробувати підбадьорливий чай з прованськими травами.
-----------------------------------------------------------------------
6 день
З помаранчевим настроєм до маркіза де Сада
Чи не те місто назвали Orange! Помаранчеві будинку, жовто-червоні гори навколо і апельсиновий настрій - це Roussillon. Прогуляємося по околицях ще з давніх-давен відомого з видобутку охри містечка, зараз гордо іменується "французьким Колорадо". Проїдемося між виноградниками, полями і повз химерні скелі. Звичайно, на 6 день вас важко буде здивувати середньовічними селами і давньоримськими мостами, але відвідування замку маркіза де Сада навряд чи залишить байдужими і може пробудити потаємні бажання. Замок маркіза розташований на пагорбі в селі Lacoste. Він був викуплений і відновлений кутюр'є П'єром Карденом, тепер кожен може побачити обстановку такою, якою її бачив скандальний де Сад.
Веломаршрут - 28 км
-----------------------------------------------------------------------
Кулінарні курси в Провансі
Для початку ви підете на місцевий ринок, де навчитеся вибирати свіжі продукти і спеції. Потім під керівництвом шеф-кухаря навчитеся готувати, пасту з чорними трюфелями і каре з камаргського бика, дізнаєтеся як виробляється м'який козячий сир і як правильно готувати рататуй, вам розкриють секрет одного з тринадцяти різдвяних прованських десертів. А коли аромат готових страв наповнить зал і стіл буде накритий білою скатертиною, ви зайдіть в підвал, щоб вибрати відповідне вино. Божественний момент!
-----------------------------------------------------------------------
7 день
Petit Luberon
Ранок зустрінемо в маленькому Lourmarin. Селище відоме завдяки замку епохи Відродження, готичними церквами і середньовічному фермерському господарству. Проїдемося по місцевості, що стала декораціями до фільму "Кращий рік". Повз виноградники, які все більше зменшуються ближче до моря в передгір'їв Альп і лавандових полів ми доїдемо до Aix-de-Provence, де влаштуємо вечерю в одному з традиційних ресторанчиків.
Веломаршрут - 36 км
-----------------------------------------------------------------------
"Французький парадокс"
Французький парадокс виявляється в тому, що французи поїдають тонни білого хліба, сиру, масла, бекону, залишаються стрункими, а відсоток серцево-судинних і онкологічних захворювань набагато нижче, ніж у стурбованих цим самим парадоксом американців. У 1991 р французький професор Серж Ренольд оприлюднив на американському телебаченні результати свого дослідження, що доводить, що на стрункість французів впливає традиція випивати 1-2 келишок червоного вина в день. Після наукового заяви продажу французького вина зросли на 44%, правда, американці від цього стрункішою не стали. Через деякий час провели зв'язок між "французьким парадоксом" і вживанням оливкової олії. Але у відповідь у греків та італійців, що рівні вживають оливкову олію, "французького парадоксу" не виявилося.
--------------------------------------------------------------------
8 день
Au revoir, Прованс!
Aix-de-Provence - місто "тисячі фонтанів", гостями якого часто бували Еміль Золя і Ернест Хемінгуей. Якщо ви хочете побачити оригінали Пікассо, Ренуара, Ван Гога, Рубенса, Рембрандта, Моне, Сезанна і Гогена варто заглянути в прекрасний художній музей Грані. Щоб побачити прикрашену полотнами Рубенса і Ван Ло церкву Мадлен, перший готичний собор Провансу і ратушу варто поглибиться в мережу колоритних провулків і вузьких вуличок старого міста. А щоб повернутися в Прованс не забудьте кинути монетку в фонтан "Ротонда".
---------------------------------------------------------------------
Календар клубу на 2018 рік за посиланням: http://atu.in.ua/component/spidercatalog/showproduct/132/75/0/Velovuyki
---------------------------------------------------------------------
Під управлінням iCagenda