Сугоклія Кам’янувата – річка, що народжена степом

Перегляди: 2111

Рубрика «Про річки» 

Автор статті: Андрій Романчук​

Річка Сугоклія Кам’янувата – це річка з нашого дитинства, невеликий водотік, що меандрує зеленими луками, хлюпоче мілкими перекатами і тішить малих рибалок в’юнами, карасями і зграями пічкурів(боберів), зловлених на бамбукову вудочку. В таких річках ми купались, шукаючи глибші місця, а на зелених луках пасли корів і ганяли гусей. Читати далі.....

Річку Сугоклію Кам’янувату можна назвати найбільш театральною річкою України, адже неподалік від її витоку знаходиться відомий Хутір Надія, що належав Іванові Карпенко-Карому(Тобілевечу). Хутір Надія був осередком зародження професійного театру в Україні - степ і пейзажі Сугоклії не могли не вплинути на творчу енергію визначних українських театральних митців, адже вони бачили Сугоклію Камянувату в більш первозданному вигляді ніж ми зараз.  

Річка Сугоклія Кам’янувата починає збирати свої води на землях невеликого села Солдатське, Новоукраїнського району на Кіровоградщині(2020 рік, а область так і не змінила назву..:-)), що знаходиться на захід від міста Кропивницький. Площа водозбору 527 кілометрів квадратних – це досить значна територія, але зважаючи, що річка тече зоною степу, який в сучасному стані повністю розораний, то водність річки невелика, особливо під час літньої межені. 

У весняний час річка придатна для сплавів на каяках і байдарках, адже похил водотоку всього 2 метра 10 сантиметрів на один кілометр, що дозволяє розлитись плесам і тримати достатню глибину для проходження каяків і байдарок на перекатах. Від греблі в парку «Перемоги»(Кропивницьки), ви можете пройти три кілометри на каяках до впадіння Сугоклії в Інгул, але скоріш за все тільки у весняні місяці і після рясних літніх і осінніх дощів. 

Річка Сугоклія Кам’янувата, відносять до малих річок, адже її довжина менша за сто кілометрів і складає, від витоку на землях села Солдатське і до впадіння в Інгул в місті Кропивницькому, всього 44 кілометри. 

Сугоклія Кам’янувата, як і багато річок басейну Південного Бугу є річкою, що промиває граніти Українського кристалічного щита, створюючи дивовижної краси узбережжя: велетенські скелі, що складаються з величезних брил рожевого граніту, які вбрані в мохи і лишайники. На декількох ділянка Сугколія Кам’янувта утворює дивовижної краси пороги і перекати. Іноді величезні брили граніту лежать в руслі, а річка омиває їх рукавами утворюючи кам’яні острови. 

Рослинний світ Сугоклії Кам’януватої постраждав від людської діяльності, приблизно 86% басейну річки - це розораний степ, який кожного року, по декілька раз окроплюється отрутохімікатами, вбиваючи види, які мішають росту сільськогосподарських культур. Але на деяких ділянках ще можна зустріти: очиток, шавлію, кострицю, сон лучний, астрагал, ковилу, гіацинтик блідий, тюльпан дібровний та ірис карликовий. Нажаль жодного заказника в басейні Сугоклії Кам’януватої немає – це шокує і говорить про бездіяльність екологічних відомств Кіровоградщини…

Нажаль в сучасному стані більша частина з 44-кілометрового звивистого русла Сугоклеї Кам’януватої, та її чудові гранітні брили-велити сховані під плесами ставків, яких людська діяльність збудувала на руслі цілих тринадцять. В сучасному стані залишилось лише декілька ділянок русла з жвавою течією де можна спостерігати природну річку з її зеленими луками та неторканими степовими ділянками на крутосхилах. 

Одним із таких ділянок є русло Сугоклії Кам’януватої від крайнього на річці ставка, в парку «Перемоги», що в місті Кропивницький і до впадіння Сугоклії в Інгул. 

 Без Сугоклії не буде Інгулу, адже кожна середня і велика річка – це лише сума притоків, які її наповнюють. Сугоклію Кам’янувату потрібно рятувати і не болотяним екскаватором, який прочистить русло, а насамперед ревіталізацією(відновленням) квадратних кілометрів прирічкового степу, що розораний і забудований зараз, а також збереженням(занесенням в природно-заповідний фонд)неторканих цілинних ділянок степу і луків, які залишились ще в басейні Сугоклії Кам’януватій та демонтажем гребель, що стримують природний конвеєр води, який несе в собі основу життя та поєднує Сугоклію з Інгулом. 

Без надії жити не можна і треба уявляти Сугоклію Кам’янувату синьо-зеленим меандручим водотоком в обрамленні каменів-велетів і шовковистою степовою ковилою, уявляти і мріяти, щоб відродити річку і насолоджуватись її красою в піших прогулянках, на велосипедах чи каяках. 

Бережіть природу річок та насолоджуйтесь їхньою красою.

В написанні статті використанні данні досліджень, еко блогера Олексія Бурковського та фото, краєзнавця, Юрія Вовкотруба. 

Для кращого вивчення природи степових річок, радимо переглянути фільм "Торські степи: життя, смерть... воскресіння?": https://www.youtube.com/watch?v=OW321LmcHuw&t=3608s

Замовити сплав Сугоклією Кам'янувата можна в наших колег з клубу "КропРіверТур" за посиланням: https://www.facebook.com/kroprivertour

Підписуйтесь на сторінку нашого клубу в Фейсбук: https://www.facebook.com/toyvoclub/

Дивіться наш календар сплавів на 2020 рік за посиланням: http://atu.in.ua/news/news/7-sezon-toivoklub-prezentuie-kalendar-splaviv-na-2020-rik-vidkryvaite-i-obyraite-sobi-mandrivky

#Cплав #Каякінг #Кропивницький #СугокліяКам'янувата