Інгул - син Чорного лісу. Нова рубрика «Про Річки» 

Перегляди: 4748

Річка Інгул, на відміну від Дніпра, Дністра і Південного Бугу, зовсім, якось й непомітно долає свій шлях Україною. Досить не часто потрапляє в сюжети національних новині і вже давненько не розливається потужними паводками. Але Інгул дуже цікава річка, яку варто досліджувати з веслом в руках. Читати далі..

Автор статті - Андрій Романчук 

Інгул – це один із трьох «синів» Чорного лісу. Крім Інгулу з Чорного лісу(до часів зменшення площі лісу)витікали річки Інгулець і Тясмин. Мабуть саме Чорний Ліс, як великий акумулятор води і дає можливість наповнювати Інгул, та його притоки свіжими водами. І чим більше дорослих дерев буде в Чорному лісі, чим більше цілинних лук і степу матиме річка, тим більше води буде в Інгулі, Інгульці і Тясмині.  

Інгул протікає двома українськими областями – Кропивницькою(Кіровоградською) і Миколаївською, половину шляху долає височини і гранітні перешкоди Українського кристалічного щита, а вже в Миколаївській області крутить свої меандри широкою Причорноморською низовиною. 

Річка на своєму шляху дарує свої води двом обласним центрам - Кропивницькому та Миколаєву і десяткам сіл, що туляться до Інгулу, як до оазису в сухому степу.  До речі мало хто в Україні знає, що місто Миколаїв спершу мав назву річки і називалось Усть-Інгульськ, а в річколюбів міста Кропивницького, підчас кампанії з перейменування в 2016 році, була ідея перейменувати Кіровоград в Інгульськ. 

У верхній течії Інгул перетинає граніти Українського кристалічного щита і утворює мальовничий каньйон з великим гранітним островом між старим і новим руслами, місцина має містичну назву Монастирище. Цей унікальний масив привертає увагу дослідників історії і етнографії та людей, що захоплюються містикою. Монастирище на Інгулі, можна порівняти з Хортицею, але про Монастирище знають зовсім небагато українців, а ще менше були в цьому унікальному місті на Інгулі. 

Давайте порівняємо водотік Інгул з водністю великих річок. Середні багаторічні витрати води в середній течії Інгулу 8,84 м³/с, а в найбільш багатій на воду річці планети Амазонці - 219 000 м³/сек. Уявляєте різницю?! Також велика різниця між Інгулом і Амазонкою в площі лісу в водозборі річки. Якщо Інгульській водозбір дуже постраждав від розорювання і знищення великого масиву Чорного лісу на своїх витоках, то Амазонка має лісовий масив, що майже дорівнює площі Австралії. Хоча в останні десятиліття, Амазонські ліси нещадно вирубуються і водність річки зменшується. 

Якщо порівнювати Інгул з головною річкою нашої країни Дніпром, то при водності Інгулу в 8,84 м³/с, водність Дніпра в середні течії трохи більше 1 370 м³/с. Але за своєю природу Інгул і Дніпро мають деякі спільні риси. Наприклад Інгул і Дніпро збирають більшість своєї води і з верхньої течі. В Дніпра, його головні допливи: ліві Сож і Десна та праві Березина і Прип’ять. В свою чергу Інгул у верхній течії має такі допливи, як річки Кандаурові Води, Грузька, Мамайка, Сугоклія Кам'янувата і Бянка, струмок Мотузянка та річки Аджамка та Кам’янка, а ще десятки і пересихаючих влітку степових струмків. 

Інгул також особливий своїм стоком, адже головне живлення ріки – це талий весняний сніг, а вже потім дощі і підземне джерельне живлення. Саме тому обміліла літня ріка, у березні та квітні, перетворювалась на потужний потік, що затоплював міста і села на своєму шляху. Остання велика повінь сталась в 1980 році. Вузьким забудованим річищем неслось 185 м³/с води, при середньорічній нормі в 8,84 м³/с. Тоді води Інгулу хлюпались протягом двох тижнів в середмісті Кропивницького.

На головному річищі Інгулу протягом 354 кілометрів його шляху десятки гребель, то на притоках Інгулу людиною створено, сотні, приблизно 900 гребель і гаток, що зовсім не сприяє природності водотоку, міграції риби, а навпаки збільшує замулення і заростання річищ очеретами, адже притоки Інгулу в час весняного водопілля не можуть очистити своє річище від надлишкового мулу. Риба, відповідно, не може мігрувати. 

Але навіть в сучасному стані Інгул – це чудова річка для сплавів на каяках, байдарках і катамаранах. Знавець Інгулу, кропивничанин географ і мандрівник, Андрій Домаранський радить розпочинати сплави з села Тарасівка, що в 30-40 хвилинах їзди на південь від Кропивницького. На Інгулі ви побачите справжні дикі місцини з найстарішими скелями України – докембрійського періоду, що закінчився пів мільярда років тому, вцілілі залишки Українського степу з неймовірно красивою ковилою, невеликі річкові пороги і шумки та пташиний спів - швидко вилікують втомлену містом душу.  

Якщо ви, бажаєте глянути річище Інгулу в місті Кропивницький, то вам допоможе проект, Євгена СавранськогоКропрівертур.

------------------------------

Замовити мапу «Височинне Поінгулля», авторства Андрія Домаранського, географа і дослідника Інгулу за посиланням: https://www.facebook.com/andrii.domaranskyi

Фото в публікації надане спільнотою «Інгул»: https://www.facebook.com/INHULriver/

Для кращого вивчення природи степових річок, радимо переглянути фільм "Торські степи: життя, смерть... воскресіння?": https://www.youtube.com/watch?v=OW321LmcHuw&t=3608s

Замовити сплав Інгулом можна в наших колег з клубу "Кропрівертур" за посиланням: https://www.facebook.com/kroprivertour

Підписуйтесь на сторінку нашого клубу в Фейсбук: https://www.facebook.com/toyvoclub/

#РубрикаПроРічки #Cплав #Каякінг #Кропивницький #Інгул #Кропрівертур #Тойвоклуб