Сплав Верхніми плавнями

Перегляди: 1116

Друзі, вчора мав можливість пройти "Верхніми плавнями" і зрозумів що це кращий каячний маршрут В Києві! Чому?

1. Річка Бобрівня - це унікальна і дуже вузька протока ідеальна для каякінгу по тихій воді! Щоб зайти в Бобрівню треба майстерно пройти вузький вхід, ширина якого всього метр! Після входу в протоку можна протягом майже 2 кілометрів насолоджуватись річечкою і нависаючим над нею осіннім русловим - це казка!

2. Протока Десенка - Пройшовши з Бобрівню я потрапив в протоку Десенка, що теж має невелику ширину - всього 140 метрів! Протока, фактично, в сучасному стані є найбільшою затокою Дніпра в Києві і води її кришталево чисті через те що цвітучі синьо-зелені водорості з Києвського моря не потрапляють в Десенку, плюс дно вкрите мережею підземних джерел, що сприя чистоті води!

3. Дуже не мало важливий фактор - це відносна безлюдність маршрут, навіть у вихідні теплі дні! Є безліч чудових місць де можна влаштуватись на відпочинок і перекус!

4. Дійшовши до початку протоки Десенка, де насипана дамба, що відгороджує Десенку від своє "матері" Десни, обношу дамбу - це мабуть був самий легший обнос в моєму каячному житті - ширина дамби всього 15 метрів! Після обносу починається Десна!

5. Десна - 5 річка за довжиною і водністю, після Дунаю, Дніпра, Дністра і Південного Бугу, що тече нашими землями! Про Десну можу сказати єдине - я вперше побачив Десну і річка в рамках мого маршруту виглядала дуже колоритно, якась зовсім інша атмосфера на ній панувала!

6. Острів Великий Північний - Одразу після злиття Десни з Дніпром, я повертаю каяк на північ і входжу в широченну протоку між материком і островом Великий Північний! Йду вверх по течії і зупиняюсь пообідати на мисі при впадінні в протоку відомого рибалкам обвідного каналу(ця цікава гідротехнічна споруда починається біля села Бір Чернігівської області і має довжину в 67 кілометрів)!

7. Після перекусу були валика мілина, яка розділяє острів Великий від Пташиного острова(власна назва) і бетонне страховисько Київської ГЕС(Вишгородської - сама дамба знаходиться в Вишгороді)! Між дамбою і островом Великий широченне плесо на якому утворюються великі хвилі! Дану ділянку не раджу йти початківцям! Я зі старту не планував підходити до дамби, але цікавість взяла верх!

8. Побачивши дамбу ГЕС і перейшовши вхід у шлюз, яким проходять судна до Київського моря, я взяв курс на південь до затоки Оболонь! Йти було досить важко, в лице дув зустрічний вітер і накочувались чималі хвилі, але сучасний каяк і хороше весло перемагали стихію(Дякую хлопцям з Каяк-каноє центру)!

9. Панорама Вишгорода! Коли йшов до Оболоні оглянувся назад і побачив шикарну панораму нависаючого над Києвом Вишгорода.

10. Затока Оболонь - о 17.00 я причалив на Оболоні. Маршрут з деякими корекціями готовий - туристичний маршрут буде на 10 кілометрів меншим, не будемо обгинати острів Великий!  Вважаю цей маршрут кращим серед класичних київських каячних маршрутів.

Тому друзі запрошую Вас на сплав "Верхніми плавнями", що відбудеться 14 жовтня! Приєднуйтесь!

Автор: Андрі Романчук